Quantcast
Channel: TantKofta
Viewing all 165 articles
Browse latest View live

Sjalklubben är fullbokad.

$
0
0
Alla platser blev snabbt bokade igår eftermiddag, Eddy och jag känner oss så glada och uppmuntrade över det stora intresset. 
Något jag lärde mig i går är man inte skall öppna en webbshop samtidigt med en sjalklubb som många vill vara med i . Lösenordslåsningan av webbshoppen var mycket svår att lösa upp samtidigt som över hundra personer är inne och klickar och försöker komma in. Jag låste upp, sparade, tittade och låset hade inte öppnat sig, gång på gång.  Samtidigt var ni otåliga och ivriga, mailade, skickade meddelanden och ringde. I min låda låg sen över 100 meddelanden.
Jag vet att många av er är glada som kom med och några ledsna och besvikna för att ni inte fick plats. Så hade det blivit även om lösenordslåsningen inte hade krånglat. Jag gjorde mitt allra bästa för att allt skulle fungera och även mitt allra bästa för att det skulle bli rättvist men vilka som kom med. Medlemskapet skapades samtidigt med ett köp i webbshopen.
När du gjort köpet fick du också ett mail med en bekräftelse. Har du gjort ett köp och inte fått en bekräftelse kan det vara så att du i din iver skev din mailadress felaktigt. Har du inte fått någon bekräftelse och vet med dig att du fullföljde köp i webbshopen ta då kontakt med mig via mail eller i webbshopens kontaktformulär så kan jag gå in i det registrerade medlemsregistret och titta om du är med.
Allt det bästa till er från Tant Kofta


God fortsättning….

$
0
0
Hoppas att era helger varit fina och vilsamma, häromdagen var det ett litet vårljus i luften och det är ger hopp.
Alldeles nyss öppnade sidan med Soft Donegal Tweed i min webbshop. Det är ett mjukt ullgarn som jag kan erbjuda i över 40 nyanser. Garnet har en sträckning på 180m/50gram och med stickor 3,5mm blir det ca 23m/10cm och med dubbelt garn och stickor nr 5 18m/10cm.
På min hemsida www.tantkofta.se kan du även läsa om mina öppettider i butiken, mina turer ut med koffertarna jag gör och strax kommer vårens kursutbud.
Med hej fr. Tant Kofta

Temakvällar hos Tant Kofta

$
0
0
Ta med ditt handarbete, kom hit och mys tillsammans med likasinnade.
Vi sitter i butiken eller växthuset beroende på vädret.
Under tiden ni stickar visar och berättar jag kring kvällens tema.  Det kan vara fakta eller också någon intressant historia. Dessutom får du chansen att prova något praktiskt.
Under kvällen serveras en soppa med nybakat bröd, kaffe eller te med liten kaka.

Obs! Fullbokad Onsdag 18 februari – Materiallära  Jag visar och berättar om olika garner och kvalitéer och lite om min resa till inre Mongoliet där jag besökte en kashmirfabrik


Obs! Fullbokad Onsdag 18 mars – Lägga upp och maska av.  Några tips hur du kan få din stickning extra bra.

Onsdag 15 april – Knappkväll. Jag är passionerat förtjust i knappar och under kvällen får du höra några av mina bästa knapphistorier och dessutom göra dig en knappring.

















Soppa och mys från klockan 18,  jag börjar berätta vid 18.30.
Pris per person 120:-
Begränsat antal platser.
Förhandsbokning via svarformulär på hemsidan www.tantkofta.seeller mail: hej@tantkofta.se
Om ni är en grupp på minst 8 personer ordnar jag en träff bara för er.

Hör av er så hittar vi en lämplig tidpunkt.
Välkomna!
/Tant Kofta

Mot Munkedal.........

$
0
0
På söndag åker jag till Munkedal med mina koffertar.
Hjärtligt Välkommen!
Hör av dig till:  hej@tantkofta.se om det är något särskilt du vill att jag tar med .
Med hej fr. Tant Kofta

En garnfärgares funderingar....

$
0
0
Jag är passionerat förtjust i att färga garn och har aldrig sysslat med något som är så svårt som just det och ni som känner mig vet att jag har sysslat med allt möjligt genom åren. Till det yttre är det enkelt att färga om än lite omständigt och slabbigt, mitt färgeri/husets tvättstuga är prickigt. Men att hitta rätt nyans på en speciell garnkvalitet är en konst som jag tränar på nästan varje dag och det har jag gjort i flera år nu. Förutom min praktik använder jag färgprovsböcker där jag fäster in en liten garnsnutt från varje färgning. Böckerna har blivit mitt minne och där kan jag hitta utgångspunkter i nya nyanser då jag färgar.
 Här ligger nyfångade härvor av mitt favoritgarn Filisilk (70% extrafin merino, 30%mullbärssilke 600m/100gr) som jag färgat i många olika nyanser. Jag ger ibland mina färger ett namn men använder mig inte av färgnummer och färgbadsmärkning, det blir för mycket administration och gör att jag tappar färgarlusten. Så om du köper garn av mig köp tillräcklig mängd på en gång. Några av er vet att jag kan färga igen efter samma recept och få mer i samma nyans men det tar mycket tid och from nu får ett extrabeställt garn ett högre pris.
Bästa stället att köpa mina handfärgade garner är alltid hemma i min butik i Romelanda, där är sorteringen störst. Där är öppet nästan alla torsdagar och dessutom 2:a lördagen i varje månad. Så finns webbshoppen som jag uppdaterar med jämna mellanrum och till sist mässor och stickningsevent, då jag tar med ett begränsat sortiment.
Till sist något om hur jag tänker då jag färgar. Mitt mål är att mina garner skall ge en levande som inte upplevs som fläckig. Det finns så många flerfärgade, handfärgade vackra härvor som stickade blir ett studsig yta som kan vara fin eller roligt på ett par sockor men som på ett större plagg blir alltför krävande. En del melerade garner finns även hos mig, äpplegarn och ett melerad ny kvalitet som du ser i mitten bilden. "Finheten" heter garnet (360m/100gr) och med det stickar du den absolut mjukaste ullsjalen som finns att uppnå eftersom den är spunnen av supertunna (16 micron) merinofibrer.
Om du stickar ett plagg av garn jag färgat rekommenderar jag att du stickar med garn från två nystan växelvis en bit då du skall byta nystan, då blir bytet osynligt.
Med hej och allt gott fr. Tant Kofta

Kurser i Växthuset under Maj

$
0
0
Har du lust att komma?

 Fullbokad lördag den 2:a maj 13-16
"Uppifrån och ner kofta"
Den ursprungliga med rektangulär halsringning
Att lägga upp maskor för halsen och sen sticka en kofta neråt med allt i ett stycke är helt suveränt. Det är enkelt, koftan passar alltid och blir som du vill ha den.
Modellen är en raglankofta med en rektangulär ringning, resten är fritt och upp till dig och hur du vill ha det. Figurstickad eller rak, tight eller vid och av vilket garn som helst. Under kursen går jag igenom koftans olika delar och moment. Du provstickar en lapp för att veta maskantalet vid halsen och samtidigt lär du dig osynliga ökningar och planerar koftans kanter. När kursen är klar har du hunnit lägga upp och börja sticka lite på din egen uppifrån och ner.
Medtag: Garn till en kofta, restgarn är perfekt och ta inte för tunt helst 
så tjockare 3,5mm . Långa rundstickor (150cm) i lämplig grovlek plus en rundsticka som är ett helt nummer tunnare till halskanten.  Anteckningsmaterial, måttband och en miniräknare.


lördag 16:e maj 13-16
Uppifrån och ner kofta med rund halsringning
En fortsättningskurs för dig som stickat kofta eller tröja med rektangulär ringning.
Under kursen går jag igenom några olika sätt att skapa en rundringad kofta eller tröja. Under kursen stickar du en provlapp med ditt garn , testar några olika ökningar och hinner att lägga upp och börja lite på din kofta.
Medtag:Garn till en kofta, långa rundstickor i lämplig storlek, öppnngsbara markörer, måttband, miniräknare och anteckningsmaterial
En kurs kostar 350 kronor, fika ingår
Kursen den 2maj är fullbokad, hör av dig om du vill vänta på en reservplats.
Har du lust att vara med hör av dig bums till
 hej@tantkofta.se

Nystickad Uppifrån och ner och ett lotteri...

$
0
0
Här är min senaste uppifrån och ner kofta. Stickad efter mitt häfte med några förkortade varv i nacken för att få den lite högre bak.
 Jag har använd ett vackert lingarn av hög blank kvalité som jag kallar 100%lin.
 Garnet har en sträckning på 160m/50gram. Jag har stickat med dubbelt garn och stickor 4mm och åtgången för mig som drar storlek 42 blev 550gram.
 Gjorde en kil av de extra upplagda maskorna mellan fram och bakstycke.
 Nu på lördag har jagÖppen Kofferthär hemma i Romelanda och då lottar jag ut ett materialpaket till en linkofta. I paketet ingår beskrivning, garn och lång rundsticka 4mm. Du får en lott då du handlar för 150:- och två om du handlar för 300:- osv.
Här är alla fina färger som finns. Om du inte kan komma kan du finns garnet HÄR och häftet hittar du HÄR.
Med hej fr. Tant Kofta

Öppet på torsdag 18/6

$
0
0
Nu på torsdag har jag öppet som brukar om torsdagarna men med ändrad tid. Hjärtligt Välkommen mellan 11 och 15. Har du lust att komma för en fika går det också fint, nu är det gott att sitta i växthuset.
 Om du är på jakt efter den perfekta knappen kan det vara så att du hittar den hos mig. Jag har närmare 1500 olika knappar att välja mellan. Många vintage från 50, 60 och 70 talet.
Vinstnumret från lotteriet som anordnades i lördags blev nr 29 och det var Yvonne från Frillesås som vann. Grattis till lingarn, sticka och uppifrån och ner kofta häfte.
Med hej fr. Tant Kofta
Ps. Torsdagen den 2:a juli är det stängt då är jag i Norge på Nordiskt Strikkesymposium. Ds.


Välkommen på .......

$
0
0
När: Lördagen den 22 augusti
Var: I Tant Koftas trädgård, Valler 340 Romelanda

Tid: 10-18

Det här händer under dagen:

Du har möjlighet att delta på 3av följande miniworkshops - inspirationsvisningar:

Evelina Roos– visar och förklarar olika stickade sjalars konstruktion.
Kristin Virén– förevisar flerfärgsvirkningens många möjligheter.
Kristina Larssonvisar och berättar om hur hon tänker när hon designar sina fantastiska koftor och tröjor
LinnéaÖhman pratar om och visar olika knäpp- och halskanter
Mimmi Mickelsen– lär ut tvåändsstickning på Mimmis enkla vis

Dagen till ära finns även Ingrid Danielsson på plats och berättar om sitt spinneri Solkustens Spinnverkstad, hon har även med garner till försäljning och stickade plagg för visning.

Tant Koftaoch Magasin Duett har försäljning av garner och tillbehör och presenterar lite av höstens nyheter och aktiviteter.
Poängpromenad med vinster
Utlottningar av fina garner m.m.
Förmiddagskaffe, sopplunch och eftermiddagskaffe.
Och naturligtvis en liten godispåse när man kommer till kalaset!

Alla aktiviteter ingår i priset som är: 700 kr/person

Max antal deltagare är 40 personer

Vi tar emot anmälningar från och med måndagen den 22 juni kl.18:00. Vi tar emot anmälningar i den turordning de kommer in.

Anmälan till kalaset görs endastgarnkalas@tantkofta.se
Ni kan anmäla högst två personer i samma mail.
Skriv fullständigt namn på anmälan. När du/ni fått besked om att ni kommit med mailar vi ut en blankett som ni fyller i med workshopsönskemål och övriga uppgifter.
Välkommen hälsar Petra och Lotta!

Öppet under juli.....

$
0
0
Jag har öppet även under sommaren. 
Du är välkommen att komma och ta en fika, hitta fina knappar och klämma på garn.
Under Juli har jag öppet följande tider:
Hjärtligt Välkommen!
Veckan som följer  28/6 - /7 är jag på sticksymposium i Norge och därför är det stängt torsdagen den 2/7. Gör du beställningar i webbshoppen skickar jag veckan därpå.
Med hej fr. Tant Kofta

Lite info....

$
0
0
Här är de tider som jag har öppet hemma i min koffert under augusti. Observera att torsdagen den 13 augusti är jag ute på vift med mina koffertar. Då finns jag på Grebbestads folkhögskola och håller kurs och har en Öppen koffert där i Folkhögskolans bildsal mellan 16 och 19. Hjärtligt Välkommen om du har vägarna förbi. 
Just nu sitter jag och förbereder hösten. Det kommer lite nya modeller och andra nyheter och så skall jag ut på två mässor:
Syfestivalen i Boråsi slutet av september och Syfestivalen i Älvsjö mot slutet av oktober.
För att underlätta för dig håller jag nu min sida Öppen koffert uppdaterad med aktuell information. Då kan nå den genom att klicka på växthuset i högerspalten eller genom att kika HÄR.
Hjärtligt Välkommen!
med hej fr. Lotta

Just nu.....

$
0
0
Håller jag på och arbetar med ett vanthäfte. Mitt mål är detsamma som alltid, tekniktips och inspiration så att lusten väcks att skapa själv. 
Utgångspunkten är en välsittande vante i fyra storlekar, 2 barnstorlekar + dam och herr. Beskrivningen är anpassad för två olika garntjocklekar. Tunt sockgarn och ett tjockare garn som har en sträckning på ca 200m/100gr. Det blir ett steg för steg hur du kan göra, lite broderi, hur du valkar och så förstås hur du kan dekorera med knappar. Återkommer med aktuellt datum då häftet börjar säljas.
Jag är så glad för att fler och fler upptäcker mina garner men tyvärr jag hinner inte uppdatera min webbshop i den omfattning jag skulle vilja! Att handfärga garn är en hantverksprocess som tar tid och innehåller många moment. Jag är ju också ute och håller kurser något som är roligt och utvecklande. Så tillkommer de fantastiska mässorna, i höst blir det Syfestival i Borås och Stockholm. Sen är det den roliga garnklubben Koftan &Eddy och snart är det Garnkalas.
Sist men inte minst finns min lilla Butik som verkligen är hjärtat i min verksamhet. 
Jag får dagligen flera mail och meddelanden via Facebook med förfrågningar om garn och uppfärgningar eller har du möjligen den här färgen hemma? Efter ett rådslag med min coach måste jag begränsa mig lite.
Mitt garn kan du endast köpa på mässor och andra evenemang, i webbshoppen eller hemma hos mig i min Koffert. Bäst sortering är det alltid i butiken (där finns även 1500 olika knappar att välja mellan) Öppettider finns här. Evenemang annonseras på olika sätt och ett kalendarium finns här 
Vill du hålla reda på uppdateringar av webbshop och andra nyheter blir jag så glad om du följer mig på Instagram eller blir min vän på Facebook.
Så hoppas jag du har fördragsamhet med att svaren på mailen dröjer och ibland tappas bort och jag tar inte några beställningar den vägen.
Många hej och allt gott fr. Tant Kofta

Sticka sockan "Rosa Bandet" design Tant Ulltuss

$
0
0
Då bästa Tant Ulltuss fick syn på årets Rosa Band till förmån för bröstcancer forskningen blev det genast ett sockmönster i hennes huvud. Sådan är den fina Ulltussen, vips så är där ett mönster och så stickar hon loss. Så varsågod här är ett prima mönster 

Socka ROSABANDET 2015
Den här stickbeskrivningen är till för dig som köpt en eller flera rosa band
till förmån för bröstcancerforskningen

Storlek:
Fotlängd: varierbar
Omkrets: En storlek ca 22cm
Masktäthet:
34 maskor x 36 varv = 10cm
Garn:
Trekking i två olika färger. Eller annat sockgarn som stämmer med masktätheten.
Garnåtgång 50g av vardera färg.
 Färg A  = rosa
 Färg B  = röd/plommon
Stickor:
Strumpstickor 2.25 eller den storlek som du behöver för att masktätheten ska stämma.
Om mastätheten inte stämmer byt stickor. Blir det för många maskor på 10cm, byt till grövre stickor. Blir det för få maskor på 10cm, byt till tunnare stickor.
Förkortningar:
r = rätmaska
a = avigmaska
m = maska
v = varv
vr = vriden rätmaska, sticka maskan i bakre maskbågen.
2rtills = 2 räta tillsammans
2atills = 2 aviga tillsammans
llr= lyft en maska som om den skall stickas rät, lyft en till maska som om den skall stickas rät, sätt tillbaka maskorna vridna på vänster sticka, sticka båda maskorna tillsammans i bakre maskbågen. 
Vriden resår: * 1vr, 1a * upprepa *-* varvet ut.

Bra att veta:
Mönstret är stickat från mudd till tå, på strumpstickor som jag kallar 1,2,3 o 4. Det går självklart bra att  använda magic loop om man föredrar det, men beakta att mönstret är skrivet för strumpstickor.
Detta mönster stickas i två färger samtidigt.Tänk på att den tråd som ligger närmast dig, eller den tråd som du tar underifrån är den dominanta. Välj en av färgerna och var konsekvent med hur den ligger för bästa resultat. Jag har använt den mörka färgen som dominant här.

Mudd:
Lägg med färg A upp 64m på stickor 2.25. Fördela maskorna jämt över de 4 stickorna, 16m på varje sticka. Slut dem till en ring (var observant så inte arbetet vrider sig) och sticka runt enligt följande:
Sticka vriden resår i 20v. Sticka 1v slätstickning och öka 8m (72m 18m på vardera stickan).

Skaft:
Sticka M1 4ggr + v1 ytterligare 1gång (25v). Tag av färg B och sticka hälen.

Häl:
Hälen stickas på maskorna från sticka nr1 och sticka nr2 (36m).
Hällappen och dom förkortade varven stickas i förstärkt häl enligt följande.
Varv 1: rätsidan 1r, * lyft 1m med garnet bakom arbetet, 1r * upprepa *-* 17ggr, 1r.
Varv 2: avigsidan 1r, sticka am tills du har 1m kvar, 1r.
Varv 3: rätsidan 1r, * 1r, lyft 1m med garnet bakom arbetet, * upprepa *-* 17ggr, 1r
Varv 4: avigsidan 1r, sticka am tills du har 1m kvar, 1r.
Sticka tills hällappen mäter ca 5.5cm. Nu skall du sticka förkortade varv så här. (du skall sticka lyfta m över där du har stickat 1r innan och 1r där du har lyft innan för att det skall bli förstärkt häl även på förkortade varv kilen)
Rätsidan. Sticka 19r, llr, 1r, (du har 14m kvar på vänster sticka), vänd.
Avigsidan. Lyft 1a med garnet framför arbetet, 3a, 2atills, 1a, (du har 14m kvar på vänster sticka), vänd.
Rätsidan. Lyft 1r med garnet bakom arbetet, sticka 4r, llr, 1r, (du har 12m kvar på vänster sticka), vänd.
Avigsidan. Lyft första m a med garnet framför arbetet, sticka 5a, 2atills, 1a, (du har 12m kvar på vänster sticka), vänd.
Sticka på detta sättet tills du har stickat alla förkortade varv och har totalt 20m på stickan.
Du har minskat 8m på vardera sidan om hällappen.
Sticka 10m slätstickning, du är nu mitt under foten och alla varv räknas nu härifrån. Nu skall foten stickas.

Fot:
Foten stickas randig enligt följande ordning 2m färg A, 1m färgB på sticka nr1 och nr4. Och M1 på sticka nr2 och nr3. Du skall börja sticka på v2 i Diagrammet.
Sticka nr 1. Börja sticka 2m färg A, sedan 1m färg B. När du stickat de 10m på stickan skall du plocka upp 18m utmed hällappens sida, fortsätt randningen enligt ovan.(den första m du plockar upp skall vara färg A, den andra färg B osv. Den 18:e m skall vara färg A).
Sticka M1 på sticka nr2 och sticka nr3. Plocka upp en maska med färg A efter sista m på sticka nr3 för att mönstret skall bli liksidigt på båda sidorna (det skall vara 19m på sticka nr3).
Sticka nr 4. Plocka upp 18m på hällappens sida, börja med 3m färg A ( varför du inte skall börja med färg B är för att du alltid skall ha den yttersta m färg A) sedan efter ordningen ovan. Sticka sedan de 10m du har kvar till mitt under foten.
Du skall alltid ha den sista m på sticka nr1 och den första m på sticka nr4 i färg A oavsett vad ordningen säger, för att det skall bli en fin rand i Färg A där man minskar av.
Minska nu enligt följande på vart annat varv tills du har 16m kvar på sticka nr1 och 17m kvar på sticka nr4. Du skall minska en extra gång på sticka nr1 för att ränderna skall bli lika på båda sidorna.
Sticka nr1, sticka tills du har 2m kvar på stickan 2rtills.
Sticka nr2 och nr3, sticka utan minskningar.
Sticka nr4, llr, sticka resterande m.
Fortsätt att sticka tills du har ca 5cm kvar till färdigt arbete (tån mäter ca 5cm). Avsluta med varv 1 för finast resultat. Tag av färg B och sticka tån.

Tå:
Sticka ett varv och fördela dina maskor så att du har 17m, 18m, 18m, 17m, på stickorna nr1, nr2, nr3 och nr4.
På första minskningen skall du inte minska på stickorna nr1 och nr4 för här har du redan 1m mindre.
Varv 1: Sticka nr1 och nr3. Sticka tills du har 3m kvar på stickan, 2rtills, 1r.
            Sticka nr2 och nr4.  1r, llr, sticka resterande m på stickan.
Varv 2: Sticka utan att göra minskningar på dessa varv.
Sticka dessa 2 varv tills du har 10 m kvar på vardera stickan. Därefter gör du minskningar på varje varv tills du har 2m kvar på vardera stickan dvs. 8m kvar. Dra tråden genom resterande maskor.
Sticka en socka till på samma sätt.

En stickbeskrivning av Anna Bergman – Tantulltuss (Instagram)
Kontakt: tantannabergman@gmail.com

Mönstret kan delas med de som köpt en Rosa Bandet till förmån för bröstcancer forskningen.

Endast för privat bruk, sockor får inte säljas


JULKLAPPsÖPPET

$
0
0
Välkommen på årligt JULKLAPPsÖPPET hos Tant Kofta
Vi startar klockan 10 och håller på till klockan 15
Här finns garn och beskrivningar till grejer som du hinner att sticka före jul. Vad sägs om vantar med monogram, fina muddar, rejäla raggsockor, fluffiga halsdukar och cowls - halskragar. Dessutom nyfärgat garn och sockblanks.
I växthuset finns Keramikern Åsa Olofsson med sin glada keramik och ryktet talar om garngömmor med katter.
I fikatältet har Susanne Hansson dukat fram gofika.
Vill du följa våra förberedelser på Instagram så kallar vi oss @asannakarin @torprosen och @tantkofta
Med hej fr. Tant Kofta

Öppettider........

$
0
0
Ni vet väl att jag har öppet hemma i "Min Koffert" dvs. min lilla garnaffär nästan alla torsdagar (utom då jag åker på mässa eller så.
Fram till årsskiftet har jag öppet:
19 november 13.00 -19.00 ändrad tid grund av en stickkurs
26 november, 3 december, 10 december och 17 december. öppet 11.00 - 19.00
Om du önskar fika hör av dig till:  hej@tantkofta.se så fixar jag detta.
Dessutom har jag lördagsöppet den 12 december mellan 10 och 14.
Nu är kofferten påfylld med många nyheter. Bland annat kan du sticka vackra vantar kanske som julklappar. Hör av dig om du vill du komma vid annat tillfälle, så stämmer vi av en passande tid.
Hjärtligt Välkommen! med hej fr. Tant Kofta

Julstämning och vantar

$
0
0
Hjärtligt Välkomnen till en liten kurs om hur du stickar vantar.
Moment vi går igenom: tillfällig uppläggning, ökningar åt höger och vänster, tumkil, hur du kan göra för att undvika hålet intill tummen, broderi och valkning.
Vi sitter i min butik, stickar och gofikar med jultema.
När:
Onsdagen den 2 december mellan 18 och 21
eller
Söndagen den 6 december mellan 12 och 15.
Kostnad: 350:- då ingår fika och ett ”Koftans bästa vantar” häfte.
Anmäl dig till  hej@tantkofta.se
Ps. Är ni en grupp som vill komma och julsticka vid ett annat tillfälle. Hör av er så stämmer vi av en passande tid.
Med hej fr. Lotta

Hur går det till att tova.......och att valka......

$
0
0
Under senaste tiden har jag läst på många ställen att folk tovar vantar i tvättmaskinen och nu vill jag berätta att det går inte!
Att tova är en ganska långsam process där man hanterar lös kardad ull antingen med hjälp av ljummet såpvatten och dina händer eller med en matta där ullen rullas så ullfibrerna kryper i varandra och bildar en filt = att våttova. (En nyare metod är att använda en spetsig nål med en hulling i spetsen som "trasslar" ihop de långa ullfibrerna då man stickar med nålen upp och ner i den kardade ullen = att nåltova.)
 För långe sedan gjorde jag de här våttovade katterna,  jag var mammaledig och stod vid diskbänken och jobbade. Intill stod lilla Åsa och diskade, så ivrigt att köksluckan svällde upp och fick bytas ut. Här kan du läsa lite om tovningstekniken.  Tovningens drottning är Gunilla Paetau Sjöberg hon har skrivit en fantastiskt fin och bra bok om tovning. Här ser du en del av det hon gjort.
 Hon är en av mina idoler och det här fina flaskfåret jag har i min ägo har hon gjort.
Nu till det vi gör i tvättmaskinen eller på tvättbrädan.
Vi valkarett vävt, stickat, nålbundet, virkat eller krokat plagg eller tyg.
Då man tovar använder man en unik egenskap hos ullen.  Om man tittar på en ullfiber i mikroskop har den en yta ungefär som en kotte, där finns fjäll på utsidan. Då ullfibern fuktas i 40 tradigt såpvatten så reser sig fjällen. När ullfibrena sedan bearbetas börjar de vandra och eftersom det endast kan ske åt ett håll (eftersom fjällen håller emot åt det andra) fäster ullen ihop och bildar en filt.
Då man valkar använder man ullens egenskaper på samma sätt fast först stickar, väver, nålbinder, virkar eller krokar man. Oftast gör man det man skall valka lite större eftersom ullfibrerna kryper i varandra. Här kan du läsa hur man valkar för hand.
Ett enkelt sätt att valka är att göra det i tvättmaskinen. Jag brukar låta vantar eller tofflor åka med i veckotvätten 40grader. Olika kvalitéer av ull krymper olika mycket och därför kan det vara bra att börja med en snabbtvätt så det inte blir för litet.  På bilden ser du stickade och sedan valkade vantar. De undre är obehandlade. Det är en fördel att valka ett stickat plagg som är stickat av en lite grövre ull, allra bäst blir det då ullen kommer från en ursprunglig fårras med både bottenull och täckhår. Då bildar täckhåren en stadga och bottenullen en mjuk yta.
Ett ord som kan användas då man krymper ylletyg till exempelvis vadmal är att Stampa, det är precis som det låter. Man lade ulltyget i ett balja med vatten och så trampade man runt. För att effektivisera byggdes stora yllestampar intill vattendrag där ylletygerna bearbetades till täta tyger som stod emot väder och vind. Här kan du läsa mer om detta.
Om du inte provat att valka ett stickat plagg gör det!  Du får en fantastisk kvalitet!
Med hej fr. Tant Kofta

Virkmönsterskrivare sökes!

$
0
0
För ett par år sen fick jag möjligheten att köpa ett stort parti bomullsgarn. Ett bomullsgarn som är framställt på ett miljövänligt och sjysst vis och som till stor del består av sk. färgväxande bomull. Färgväxande bomull är inte hårt förädlad och fröhåren på bomullsplantan har en brun ton som garnet dess färg. Garnet är tjockt en 100grams härva är ungefär 200 meter lång. Sedan ett halvår tillbaka inser jag att jag har alldeles för mycket av detta garn och har börjat att skänka bort det till välgörenhet. 
(Lite långre ner i inlägget ser ni vad Missionsförsamlingen i Väse i Värmland har gjort på sina stickcafeer. Det är Ann-Margreth Barse som ordnar med detta.)
Nu till min idé kring detta garn som jag hoppas flera vill delta i och kanske sprida.
Garnet är förträffligt att virka med och min tanke är att det skulle kunna användas till sk. luftmaskvirkade kassar som kan användas då man går och handlar istället för plastkassar.
Modellen skulle kunna vara en slätvirkad botten, luftmaskvirkade sidor och avslutningsvis ett par rejäla handtag. 
 Så nu söker jag någon som kan göra ett mönster till en enkel kasse. Ett mönster som är lätt att följa och lätt att virka och som kan följa med garnet då flyttar ut åt olika håll i vårt land.
Att sedan virka kassen kan bli en trivsam syssla och kanske säljas för en slant som sedan går till någon som behöver det.
Så hör av dig till mig genom epost hej@tantkofta.se om du kan tänka dig att göra beskrivningen.
 Väse Missionsförsamlings stick cafe har stickat och virkat massor av grejer med garnet.
Det finns mycket garn kvar att använda och hämta för de som vill göra något för någon annan.
Med hej fr. Tant Kofta

Vantar med mönster av lyfta maskor

$
0
0
Att sticka mönster med lyfta maskor är roligt och enkelt. Man stickar med en färg i taget och mönstret bildas då man lyfter (flyttar) maskorna som skall ha en annan färg från vänster till höger sticka utan att sticka dem.  
 På 1950 talet hade mönstring med lyfta maskor sin storhetstid och vantarnas mönster har jag hittat i en sticktidning från 1952. Modellerna i tidningen är från Feminas senaste "rikssticktävling" och det var Gunvor Helgesson som fick 3:e pris i grupp 3 som gjord den fina pojkpullovern jag hämtat mönstret ifrån. Ursprungsmönstet är stickat på 2 stickor fram och tillbaka men eftersom vantarna ä stickade runt har jag gjort om beskrivningen till det. Mönstret gör att vantarna bli tjocka och varma trotts att garnet är ganska tunt.
Grundmönstret till vantarna är från stickhäftet Koftans bästa vantar som finns här. I stickhäftet finns beskrivningar till vantar i fyra storlekar och i två olika tjocklekar på garn. Jag har följt damstorlek för tunt garn, då stämmer maskantalet med mönstret för lyfta maskor.
Till de här vantarna har jag använt det vackra ullgarnet Spelsau lammull från Hoelfeldt Lund som jag nyligen börjat att färga och som snart finns i webbshoppen i fler toner än grått och vitt.
Mönster då du stickar runt:
Mörkt garn 1. rm
Mörkt garn 2. rm
Ljust garn 3. *lyft en m, 2rm*
Ljust garn 4.*Lyft en m, 2am*
Upprepa sedan varv 1-4 under hela vanten.
Förklaring:
rm - räta maska
am - avig maska
lyft en m - lyft en maska som om den skulle stickas avigt från vänster till höger sticka
*.....* - upprepa det som står mellan * .....* gång på gång varvet ut.

Jag har gjort ökningarna för kilen under de mörka varven och låtit det vara två mörka maskor intill varandra i vantens kanter som följt med hela vägen upp.
Lycka till!
Med hej fr. Tant Kofta.
ps. 2stickare har gjort ett fin liten stickbok med olika lyfta maskor mönster och den finns att beställa här ds.

Välkommen på Julklappsöppet!

$
0
0
Här har vi JULKLAPPSÖPPET som vanligt dvs. andra lördagen i november.  I år är det den 12 november och det blir lite extra allt.
Vi öppnar 10 och håller på till klockan 15.
 Susanne Hansson fixar godaste fikat i vårt festivaltält!
 Anna Bergman - Tant Ulltuss säljer och signerar sin fina sockbok. Anna bor i norra Skåne och ser sockmönster i allt hon möter.
Jag - Tant Kofta säljer sockpaket och mycket annat som du kan hinna sticka innan jul och ge bort i julklapp.
Eva Alfredsson - Skinnerskan finns på plats och i hennes koffert finns "Varmt och Vackert" - exklusiva sjalar, lösa kragar och inredningsskinn från svenska pälslamm. 
Eva bor i Bengtsfors och har arbetat med päls och skinn i många år på Stenebyskolan.
Erika Åberg säljer och signerar sina böcker och säljer dessutom ljuvliga halsband av halvädelstenar. Erika är frilansande hemslöjdskonsulent och kommer resande från Gotland 
 Åsa Olofsson har med sin fantastiska keramik som hon drejar av lera från Gotland. Det blir garnskålar, pepparkaksgubbar och härliga muggar. Åsa reser hit från Åkerberga utanför Stockholm.

Hjärtligt Välkomna!
Vill du ha en vägbeskrivning klicka här
Med hej och hopp från Tant Kofta med vänner.
Viewing all 165 articles
Browse latest View live