Quantcast
Channel: TantKofta
Viewing all 165 articles
Browse latest View live

Om att färga garn: Teknik del 1

$
0
0
Jag njuter varje gång jag färgar och gläds åt de nyanser jag hittar fram till. Att färga är ett äventyr, jag jobbar vidare för att lära mig mer och hitta nya nivåer. Att färga är ingen kvick fix, varken för mig eller för de garner jag färgsätter. Delar upp teknik avsnittet på två, först lite förberedelser.
Teknik förberedelser:
Ull, silke, mohair, alpacka, yak och angora kommer alla från djurriket och kallas därför animaliska fibrer. Hantverksmässigt färgar man dem oftast med sk. syrafärger som finns att köpa genom flera olika firmor (men jag tror att de är tillverkade av samma stora färgbolag och sen märkta med olika firmamärken). Syrafärgerna köps som ett färgpulver, blandas i ett färgbad som får rätt surhetsgrad med hjälp av ättika eller citronsyra där garnet sen läggs ner och behandlas i minst 30 minuter i 90 grader  för att fästa och få en bra färgäkthet. (Det finns även kallfärgande ullfärger Jeaba som jag inte testat.) Vet att många provar att färga med allt möjliga pigment; saftpulver och karamellfärg, men jag tycker att det är klokast att använda färger som är avsedda för ändamålet så att färgen blir så beständig som möjligt. Som en jämförelse visst hade det varit otänkbart att måla bilen med väggfärg eller naglarna med hobbylack. Lägger du ner tid och jobb så gör det på riktigt så du får en beständig glädje.
Den syrafärg jag använder kommer från Zenit konsthantverksmaterial, den är jag mycket nöjd med, har använt den i många år. På deras hemsida finns en detaljerad beskrivning i hur man går tillväga, av mig får du några tips som jag kommit fram till under åren.
1. Alla mina nyanser kommer till genom att jag blandar färgerna med varandra, lite som när man målar med vattenfärg. Vill jag ha grön tar jag gult och blått, orange får jag med gult och rött. I flera av mina nyanser har jag upp till fem olika färgpigment. Det finns i ett 20 tal nyanser att köpa på Zenit och jag använder de flesta.
Om du bara vill prova att färga lite och prova lite färgblandningar rekommenderar jag dig att köpa. Brilliantgul, Brilliantröd 2B, Blå och Grå. Då kan du blanda till många fina nyanser och dämpa dem lite med grått om du vill ha dem lite mer naturliga. Syntetiska färger är mycket starka och lysande.
2. För att kunna dosera färgen på ett enkelt vis löser du upp den hett vatten ex. 5 gram färg löses i 500ml vatten= 5dl. När blandningen svalnat kan den förvaras oåtkomligt för barn i petflaskor, den håller sig hur länge som helst. Sen kan du lätt som en plätt få 0,1 gram färg genom att ta 10 ml lösning.
3. Färgkärl. Jag använder kastrull på spisen, färgmaskin för stora bad som skall färgas jämnt och glasformar med lock eller "bambableck" i kort vatten i vanlig ugn för mer melerat garn. Jag färgar aldrig i micron, ull är ett levande och känsligt material och jag tror inte att ullen mår bra av de hastiga temperatur skillnaderna.
4. Andra bra hjälpmedel är handskar, hinkar eller tubtrugs som jag tycker mycket om. Mätglas och gamla plastillbrngare att blanda och mäta i. Durkslag och tvättpåsar, jag häller upp färdig färgade garnet i ett durkslag för att svalna i lugn och ro. 
 Och när garnet se är färgat och tvättat packar jag centrifugen full med garn i tvättpåsar och centrifugerar så att garnet sen torkar snabbt.
5. "Hårddiken" mitt färgarminne = mina färgböcker som är guld värda för mig! Fläckiga, vattenbuckliga och mitt allt. Varje gång jag färgar sparar jag en liten trådände intill receptet och häftar in. Med den som hjälp så kan jag skapa fler och fler nyanser. Så ett tips till dig, skriv ner hur du gör och spara en snutt så blir det roligare och mer intressant.
Med hej fr. Tant Kofta
Ps. Nästa del handlar om hur du gör när du färgar. Ds.

11kaffe med Öppen koffert nu på tisdag

$
0
0
På tisdag den 20 augusti är det 11kaffe med Öppen Koffert här hemma hos mig mellan 11 och 18.
Ni undrar säkert varför? Jag hade ju öppet i tisdags.
För att det skall vara lätt att hålla reda på mina öppettider är det 1:a lördagen och 3:dje tisdagen i varje månad. Eftersom jag räknat fel och det är den tredje tisdagen i nästa vecka har jag öppet igen.
Hjärtligt välkomna! Kaffe med bulle serveras i fiket.
med hej fr. Tant Kofta
ps. Kör norrut från Kungälv mot Lilla Edet på den västra sidan om älven. Kör ca en mil, sväng sen vänster mot Valler och skylt  Tant Kofta.
Gps: Valler 340  ds.

Indigo

$
0
0
Nästan varje gång jag färgar hittar jag en ny färg som jag börjar tycka om, utökar mina favoritfärger hela tiden. Men några trogna följeslagare har jag och en av dem är indigoblått. Jag tycker indigo stöttar andra färgtoner så de blir vackra, den är ofta grund för mig när jag sätter ihop färger.
 Indigo är ursprungligen en växtfärg, växten heter Indigofera Tinctoria och kommer från Indien, klicka här  för att se en mycket spännande film. När indigon är utvunnen ur plantan sker färgningen genom en kemisk process, där det man färgar får sin färg först när det kommer i kontakt med luftens syre. Här kan du läsa mer. Vi färgar med indigo över hela världen, jag tror många tycker om blått och tidigare var det en färg som signalerade rikedom, i alla fall här i Norden där det inte går att odla indigo. Här var det en dyrbar handelsvara. Vi har en växt här som heter vejde men det ger inte en så klar blå färg som indigon.
 Indigo är spännande på så vis att när den är mörk och mättad slår den mot rött och får nästan en metallisk klang. När den sen bleks och blir ljus går den över till blått med en grön klang. Här ser du fler bilder med indigotema. Jag har tillbringat helgen i Stockholm och under tiden jag väntade på tåget för att åka hem hann jag upp till fina butikenJust Africaför att se efter en ny duk. Den jag haft i många år börjar bli nött och väldigt ljus, ni känner säkert igen den för jag använder den ofta som underlag då jag fotograferar till bloggen.
 Till min lycka fanns det två dukar kvar. De är tillverkade i Burkina Faso och består av långa handvävda ihopsydda remsor med hårdtvinnade fransar i varje ände. För att kunna använda dem behövde de tvättas, de var så mättade med färg så dukarna kändes feta och hade en stark "äckelgod" indigodoft.
 Så här hänger de nu, nytvättade, två helt handgjorda dukar som jag kommer att glädjas åt varje dag i många år.
Med hej fr. Tant Kofta

Hemslöjd och Spelmanstämma i Ramnaparken Borås

$
0
0
I morgon mellan 12 och 16 finns jag i Ramnaparken i Borås
Då är det spelmansstämma och De sju häradernas hemslöjdade finns på plats.
Här kan du läsa mer om detta.
Ses vi?
Allt gott fr. Tant Kofts

Stickade äpplen i Ransberg

$
0
0
I februari hörde Marianneav sig och undrade om jag kunde tänka mig att ställa upp som kursledare på stickstämman i Ransberg i oktober. Man planerade ett äppletema och hade tänkt på mig och mina äpplemössor. Marianne undrade om jag kunde ha kurs där man stickar äpplen till prydnad.
Jag började genast planera och eftersom äpplen är randiga på höjden fick det bli en konstruktion där man stickar med förkortade varv. Här är nu resultatet, äpplen i tre storlekar med hjälp av två beskrivningar. De röda äpplena är stickade med enkelt ullgarn och stickor nr 3, de gröna med dubbelt garn och stickor nr 4.
 Jag har färgat ullgarnet för att få det så äppleaktigt som möjligt.
 Jag har fyllt den med plysad texelull från Filtmakeriet och om man har lust kan de åka med i veckotvätten 40grader och då bli lite mindre och mycket slätare.
 Äpplen på en rad. Här kan du läsa mer om Stickstämman i Ransberg som äger rum första helgen i oktober. Jag har fått många frågor om beskrivning och garn och svaret är att: Efter Ransberg kommer det att finnas garn och beskrivningar i min koffert. Äppena får göra sin premiär på Ransberg.
Med hej fr. Tant Kofta

Vill du lära sig att sticka kofta uppifrån och ner?

$
0
0
Det finns ett par platser kvar till en kurs hemma hos mig i växthuset som går vid två tillfällen. 
7 september och 12 oktober. 14.00 - 17.00 Vid första träffen gör alla en provlapp och lägger upp till en kofta. Så stickar alla hemma och när vi ses igen är oket klart och då går vi igenom de sista delarna för att få en fin kofta. Du kan använda vilket garn som helst och restgarner är perfekt. Hör av dig med epost: hej@tantkofta.se om du är intresserad och vill vara med.
Med hej fr. Tant Kofta

Tröja med snitsigt svaj och sockor i rader

$
0
0
Det är så roligt när garnkunder kommer och visar vad de stickat av garnet jag färgat.
Katarina har stickat en tröja med svaj och kruskant runt halsen. Modellen är hennes egen och jag tycker hon gjort en modell som passar fint ihop med garnet "Filisilk" som är ett ganska tunt (600m/100gr) merino/silkegarn med vackert fall.
Den lilla kruskragen är pricken över i. Katarina har använt stickor nr 4 och det gick bara åt 220 gram garn till storlek 38 (som är den storlek jag tror Katarina har). Nu är hon igång med en spännande randig tröja i färgväxande bomull som jag ser fram emot att få se färdigstickad.
I lördags kom fina Pauline och visade sina senaste sockor hon stickat av garn ur min koffert, de blå och gröna av Trekking tweed. Som brukligt hade hon med sig ett par nyfärgade härvor sockgarn när hon åkte hemåt. Den här gången hade de hunnit att torka, en gång var en rosa härva fortfarande ljummen efter färgningen då hon köpte den.
Det är roligt att vara färgare.
Hälsar Tant Kofta

Nu är det precis i mitten av september......

$
0
0
Den här bilden tog jag för några dagar sen, då solen sken så fint och jag var igång och färgade. Just nu är det något jag sysslar med ett par dagar i veckan för det är flera evenemang nu under september där jag vill ha med fint färgat garn.
Tisdag 17 september 11kaffe med öppen koffert hemma i mitt växthus 11-18
Söndag 22 september Koftstickningskurs hos Föreningen Fårfest i Kil mellan 11 och 14 och därefter garnförsäljning i deras lokaler i gamla slakthusområdet i Kil Läs mer här
Fredag, lördag och söndag 27-28 och 29 september Syfestival i Borås läs mer här
Schema för resten av hösten kommer snart.
Ses vi?
Med hej fr. Tant Kofta

Nya färgäventyr...

$
0
0
Under de senaste dagarna har jag lärt mig mycket om att färga, inte hur jag skall färga utan hur jag tänker när jag färgar. Som jag skrivit förut delar jag in färgning av garn i flera delar. Teknik, kunskap och känsla.
 Det jag erfarit är att mitt sätt att se, känna och tänka om något påverkar mina färger. I den pepitarutiga kofferten ligger nyfärgad silkemerino i toner jag gjort lite dämpade, vintageinspirerade. Garn som skall användas till Maria Olssons nya sjal "Bows and Arrows"
 Här är några fler nyanser, ännu ej torra och därför lite starka. Väskan med garn och den fina sjalen finns med på Syfestivalen nästa helg.
 Ett annat tänk är regnbågar. Att googla om regnbågar och bestämma sig för vilka toner som jag skall ha med i min regnbåge och sen få dem så som jag vill ha dem.
 Som ett exempel kan jag berätta att få en gul i samma styrka som blått behöver jag dubbelt så mycket färgstoff och för att få rosarött går det åt en tredjedel mindre än till den blå . Och dengröna skapade jag inte av gult och blått utan med något annat som jag behåller för mig själv eftersom jag tycker den blev lyckad . Att färga är ett äventyr och jag gläds åt att jag får syn på mer och mer och skapar fler och fler nyanser.
Så stickar jag också en liten himmelsblå kofta med regnbågsok i uppifrån och ner metod.
Med hej fr. Tant Kofta.
ps. På måndag fortsätter äventyret, då skall jag färga garn till den "knubbiga jonglören" som Eddie designat och då kommer färgen att flöda, för då är det cirkus.

Nu är det oktober...

$
0
0
Veckorna går med en väldig fart och plötsligt är det höst. Det känns riktigt bra, det är inte fel att sitta i ett soffhörn och sticka om kvällarna. 
 På bilden en kvälls arbete, små provlappar av ett nytt garn jag tagit hem. Soft Donegal Tweed spunnet av merinoull i väldigt fina nyanser. Eftersom det alltid händer mycket då ett garn stickas och sen tvättas är små provlappar starten för nya ideér, ett sätt att komma vidare och att känna hur det blir.
 Kalendarium för Oktober:
4-6 oktober - Stickstämman i Ransberg
12 oktober Öppen koffert i mitt växthus 10 - 14
15 oktober 11 kaffe med öppen koffert 11 - 18
19 - 20 oktober Risbrogäddornas stickmys
25 - 27 oktober Syfestivalen i Älvsjö
Så tummen upp för oktober och många långa stickkvällar.
Allt gott från Tant Kofta

Älskade kofta och Öppen koffert på lördag = sant

$
0
0
Häromdagen låg en härlig bok i min brevlåda "Älskade kofta" av Birgitta Forslund. Hon skickade den eftersom hon känner till min passion för just koftor och frågade också vad jag tycker om boken.
Det är en härlig och glad bok, full av både vackra och roliga bilder på 24 olika koftor som Birgitta stickat till 24 olika personer. Här finns floristkoftan, poetkoftan, prästkoftan och tangokoftan (som ni också ser på nästa bild). När jag fick boken började jag genast att bläddra för att leta reda på "min" favoritkofta och jag har nog fastnat för keramikerkoftan. En virkad kofta med ett litet spetsmönster i en rak modell, men jag är inte säker för det finns många fina koftor i boken.
Nu har jag och Birgitta talats vid och visst passar det perfekt att Tant Kofta säljer boken Älskade Kofta. Så om du kommer till Öppen Koffert nu på lördag den 12/10 finns boken här och även Birgitta om du vill ha din bok signerad. Birgitta har dessutom med sig dubletter från sin samling av gamla stickbeskrivningar som hon säljer.
Många hej och Välkommen! Hälsar Tant Kofta

Tack, tack!

$
0
0
Så här såg min monter ut i fredags morse strax innan Syfestivalenöppnade. När vi på torsdagen byggde och fixade kändes det stort och opersonligt och jag jobbade för att skapa ett hörn som var lite av mig. När det sen mässan öppnade fylldes lokalerna av glada och positiva människor och allt blev annorlunda, värmen steg.
Tre härliga dagar med full fart och gasen i botten.
 En ovärderlig hjälp är min fina ÅsaViola som nu är ett mässproffs.
 Innan vi reste var det mycket att ordna med. Här en annan hjälpreda, busiga Frasse som har kollar garnet som skall bli blad till stickat äpple. Har fått frågor kring vad det är för redskap jag använder, det är en garnlängds mätare som jag köpt hos Nancys Knit Knacks. Perfekt då jag gör stick-kit eftersom det alltid blir rätt mängd garn i varje nystan.
En koffert med äpplegarn som sen följde med.

Innan jag började packa färgade jag intensivt i flera dagar. Här "Filisilk" i hösttoner.
Som sen packades ner i en koffert. Nu sitter jag här och känner mig glad och varm av alla trevliga människor jag träffat. Trogna bloggläsare, Instagram tjejer, reskamrater från den fantastiska Kinaresan i maj och många glada firmor och deras ägare som också var med med sina grejer och så föreningen STICKA som höll workshops framför min monter i dagarna tre.
Tack alla så fint att ses, många hej fr. Tant Kofta

Kringelikrokvantar = varm och glad på flera sätt.

$
0
0
Här är mina nya vintervantar med kringelikrokbroderi, dvs. kedjestygn med naturbrunt ullgarn, samma som i vantarnas muddar.
Strax innan jag skulle åka till Stockholm och Syfestivalen låg ett paket i lådan. En fin stickgömma och en härva handspunnet och handfärgat garn som fina Eddygjort.

Jag tänkte direkt på ett par vantar eftersom jag sysslat mycket med det under en period. Till nästa säsong kommer ett nytt häfte med släta vantar i 4 storlekar (barn x2, dam och herr) och för olika tjocklekar på garn.
För att ta reda på hur garnet var graderat nystade jag upp det i två nystan. För att få dem lika stora använde jag en våg. Om du inte har en passa på att önska dig en i julklapp, mycket användbart i sticksammanhang. Det blev två bakelser, hur läckra som helst.
Då jag misstänkte att garnet inte skulle räcka gjorde jag muddar av ett naturbrunt ullgarn och ställde in mig på bruna tummar eller bruna toppar på vantarna.
Men garnet räckte det blev några pyttenystan över. För att få mudden och vanten att trivas bättre ihop broderade jag ett på svängar med kedjestygn över vantens yta. Till sist fäste jag trådarna, tvättade vantarna i ett väldoftande schampovatten, där jag "bakade" med dem en stund så de filtade en aning. Så sköljde jag, rullade i frotté, tog på mig de fuktiga vantarna och  formade dem efter handen. Till sist lade jag dem sedan luftigt till tork. Tack Eddy för en fin present! med hej fr. Tant Kofta 
ps. den här veckan är jag gästbloggare på Kravallslöjd klicka härför att komma dit.

Nu är det snart dags…...

$
0
0

Lördagen den 16 november kl.10-15 är det återigen dags för Tant Kofta att ha julklappsöppet, i år med Magasin Duett på plats i vedboden.
Vi kommer att ha fina julklappskit, lite bakat och lite sytt och naturligtvis en massa garn och tips på vad ni kan hinna sticka och virka innan jul!
Susanne kommer att ha hand om fikahörnan där ni kommer att kunna köpa glögg, kaffe och tilltugg.

Hjärtligt välkomna önskar Tant Kofta och Magasin Duett
Vägbeskrivning:  Gps: Valler 340 eller åk från Kungälv mot Lilla Edet på västra sidan om älven efter 1mil sväng vänster vid Valler - Tant Kofta

SIV - Stickfest I Väst 2014

$
0
0
28 - 30 mars 2014 är det dags SIV, dvs stickfest i väst. Evenemanget håller till på Grötö och där är alltid en särskild stämning med mycket på gång. Workshops, Snabbaste Stickaren i Väst, Garnförsälning och mycket mer. Klicka härför att läsa mer
 Jag är med med mina koffertar, säljer garn och håller två olika workshops
 1. Sticka en kofta/tröja uppifrån och ner med runt ok. Här ser ni mig med årets favorittröja som är stickad efter den metoden.
 Dessutom håller jag en workshop i tredimensionell stickning som kan vara äpplen.
Eller ett djur fylld med ull.
Det brukar vara ett fasligt röj för att få plats så häng på skickaknappen den 10 januari klockan 10.00.
Med hej fr. Tant Kofta
ps. Så fantastiskt roligt att så många kom till Julklappsöppet! Hoppas ni känner er nöjda med era garner och hinner sticka många fina julklappar till nära och kära. ds.

Article 0

$
0
0
Julgarnsförsäljning
Onsdagen den 11:e december kl. 12-20 blir det Julgarnsförsäljning på Sally Bazar studio, Ånäsvägen 9, vid Redbergsplatsen.
Julinspirerad fikakommer att finnas till försäljning hela dagen.
På plats med garner, böcker och julklappstips finns:
 
Garnasinne– med inriktning på ekologiskt och fairtrade
 
Tant Kofta– har med sig sina koffertar fyllda med handfärgade garner i fina kvaliteter. 
Magasin Duett– har med sig lite smått och gott, garner och tillbehör från magasinet. 
Birgitta Forslund– författare till den fina boken Älskade kofta finns på plats med böcker och vintagemönster.


Hjärtligt välkomna!

Säg aldrig nej utan att tänka först.

$
0
0
För en tid sedan tipsade min äldsta dotter mig om en förbättring då jag färgar och av ren reflex svarade jag att "Det behövs inte, det är ingen bra idé" Innan jag ens hade fundera på vad det innebar.
Det blev en riktig "kärringvarning" för mig, att jag som tycker jag är så fri i tanken bar mig åt på det viset. Hur många av er har varit nya på ett jobb och funderat ut en förbättring och mötts av "Att det har vi redan provat och det fungerade inte!" då ni presenterat det för arbetskamraterna eller chefen? Eller är det så illa att du har du varit den som givit det sänkande svaret så kan jag berätta för dig att är du på väg att bli gammal. Det är allvarlig gubb och kärringvarning på sådana svar!   

Nu till det geniala förslaget till förbättring jag fick av min dotter. Jag gör blandningar av koncentrerad färg då jag skall färga. 15 gram färg och 1,5 liter vatten i en petflaska och jag slipper vägningar med precitionsvåg. När jag vill ha 0,5 gram färg tar 50 ml blandning i ett mätglas snabbt och lätt. Tyvärr är petflaskor höga, smala, vippiga och känsliga för hetta (kokande vatten behövs då man gör blandningarna)
Så hennes geniala och superbra förslag är att använda dunkar som det varit Åsens lantmjölk i. Bara fördelar; stadiga, lätta att hälla ur, lätta att blanda i och dessutom snygga. Tack fina Karin för förslaget.
Nu skall ni få några bra tips av mig. Skaffa durkslag när du jobbar med garn och ull. Jag använder dem oftast vid färgning. Garnet får rinna av och svalna i lugn och ro. Vid ulltvätt kan man sänka durkslaget upp och ner i tvättbad utan knåda.
Tvättpåsar; när jag efter en färgdag har ca 8-10 kg nytvättat garn (som svalnat ordentligt) att torka packar jag varje färgning i en tvättpåse, drar igen dragkedjan och stuvar sen tvättmaskinen full och centrifugerar. Inget trassel och ingen nötning på garnet. Det sista tar luftavfuktaren och sen är det torrt och dags att göra kringlor.
Med hej från Tant Kofta
ps. På bilden längst pup ligger en litten trave Filisilk, några jag är extranöjd med, de röda blev inte dumma alls. ds.

Kalenderstickning med start i morgon

$
0
0
Nu har jag plockat fram garn till en kalenderstickning som jag hänger på.
Det är EvaLotta med bloggen Tålamodspåsen som startar om en ny kalenderstickning med ledtråd varje dag. jag var med förra året och då blev det en julstrumpa. Undrar vad det blir i år? Något som kan användas året om skriver EvaLotta och man skall ha garn i tjocklek typ sockgarn och använda en bottenfärg och lägga till andra färger. Om du vill vara med så klickahär.
med hej fr. Tant Kofta

Sjalen Karusell

$
0
0
Snart kan jag snart pusta och säga äntligen, för nu är beskrivningen till den här sjalen färdigskriven och nu teststickas det allra sista dvs, uddkanten med pärlor. Strax finns den tillgänglig att köpa för dig som sticka dig en karusell.
 Sjalen stickas från nacken och utåt och från början gjord till ett tunnare och slinkigare garn; Filisilk som är ett vackert merinosilke garn från Atelier Zitron (600m/100 gr, stickor 3,5 ) och som jag verkligen gillar att färga. Sjalen avslutas med en uddkant i avvikande färg och pärlor.
När jag gör en modell stickar jag den ofta flera gånger för att hitta rätt i maskorna och med Karusell har det verkligen varit så. Karusellen på bilden är stickad i ett handspunnet angoragarn (200 gram/540 m, stickor 5) som jag bytte till mig i våras. Det är Marie som spunnit det av ull från sina egna chinchillaangora kaniner, så exklusivt och speciellt att jag kan berätta att kaninerna heter Chilla och Brumma. Kanten är stickad med en tjock Filisilk (240m/100gr) som jag fått förmånen att prova och stora 6mm röda glaspärlor.
I förra veckan uppdagades att en del produktionen av angora sker i Kina under förfärliga förhållanden och det känns svårt, särskilt för en angorafantast som mig. Så det allra bästa är att köpa av angora av Svenska producenter där jag vet att kaninerna verkligen har det fint, för att få tag på sånt garn kan man vända sig direkt till ägarna av angorakaniner som ofta spinner garnet själva.
Tidigare var den största produktionen av angora förlagd till Frankrike, men har under senare år flyttats till Kina. Jag har fått frågor var den angora som jag säljer kommer ifrån och jag kan ge två lugnande och betryggande svar och ett jag vet inte. Jag har angora från BC garn (500m/100gr) som produceras och spinns i Europa, så har jag en tunn kamgarnspunnen angora (800m/100gr) från KnitGlobal som berättar för mig att de spinner i Italien och tar råvaran från Kina, men ifrån mycket seriösa uppfödare, de menar att det är skillnad på olika producenter och att de har kollen. De berättade också att det är skillnad mellan olika producenter i Frankrike. Så till Angorett som så många av er gillar.  Min Angorett är ett restparti jag köpte för en del år sen. det Italienska kvalitetsföretaget Filati Pregati gick i konkurs  i början av 2000 talet och det är från den konkursen mitt garn kommer. Mina förhoppningar är att angoran är från Frankrike eftersom det har några år på nacken. Som ni vet är jag noga med mitt garn och har många kvalitéer som är framställda med inriktning på schysta villkor och god djurhållning och jag vill inte bidra till något som inte är bra.
Med hej fr. Tant Kofta som nu går ner i källaren och fortsätter att färga garn till karusellsjalar.

Härvor är min nya vän

$
0
0
Jag har länge funderat över en lösning där jag själv kan göra härvor av garn till min färgning. Vid flera tillfällen har jag haft chansen på fint garn på kon och fått säga nej eftersom det är ett hästjobb att stå och handveva med en knäpphärvel. Så hittade jag företaget Nancys Knit Knacks i USA som gjorde precis det jag sökte. Redskap som befinner sig mitt emellan hantverk och industri; rejält, gediget, hyfsat lättarbetat och med kapacitet. När jag sen berättade om Nancys för en av mina kunder ordnade hon så att Härvor fick åka till Sverige som handbagage då hennes son skulle åka hem. Perfekt.
 Hon har stått i delar i en låda ett tag, jag har bävat lite men igår satte vi igång och det gick förvånansvärt bra med fina instruktionsblad och filmer från Nancys. Efter ett par timmar kunde jag trycka på knappen och få igång motorn. Modellen jag köpt är en Yarn Winder med sk. Flexi-Skeiner så jag kan göra tre härvor samtidigt. Så himla bra!
 Här står 3 stora koner med en "Tjock Filisilk" från Zitron (helt underbar) som jag fått förmånen att prova. Först går garnet över bordskanten upp till en tråddelare och så upp till Härvor. På 4 minuter har jag härvat 300 gram garn och under tiden fixat med annat eftersom jag kan programmera antalet varv och när det är klart stannar maskinen med ett pip.
 Här härvar jag Soft Donegal tweed, lätt som en plätt.
 Här är den lilla varvräknaren.
Små koner kan ställas i ett litet praktiskt ställ som gör att konerna snurrar och inte skapar en extra snodd på garnet. För att undvika att konerna vobblade lirkade jag ner en trissa och som hjälp använde jag en matlagningstång som nu blivit en kon-tång istället.
Med hej fr. Tant Kofta
ps. Mina koner är upphärvlade, det känns lite tomt, nu får jag återgå till färgning och annat tills jag får hem nytt ds.
Viewing all 165 articles
Browse latest View live